Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2008

Συμβουλές για απροβλημάτιστες συναλλαγές

  • Το eBay περιλαμβάνει χιλιάδες προϊόντα και η αναζήτηση μπορεί να σας κουράσει και να σας μπερδέψει. Οι σωστές λέξεις κλειδιά θα σας βοηθήσουν να βρείτε πιο γρήγορα αυτό που ψάχνετε. Μάθετε περισσότερα για αποτελεσματική αναζήτηση εδώ…..
  • Πριν την αγορά ενός προϊόντος, διαβάστε το ανατροφοδότηση (feedback) του πωλητή που δείχνει πόσοι πελάτες έχουν μείνει ευχαριστημένοι, πόσοι όχι και γιατί. Η γνώση για την προηγούμενη εμπειρία εμπορικών συναλλαγών ενός πωλητή θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε εάν αυτό είναι πρόσωπο το οποίο αισθάνεστε ότι μπορείτε να εμπιστευθείτε.
  • Επίσης ελέγξετε τον τρόπο πληρωμής που δέχεται ο κάθε πωλητής. Ο πλέον διαδεδομένος και ασφαλής τρόπος στο eBay είναι το PayPal. Αρκετοί όμως δέχονται και πιστωτικές κάρτες και τσεκ. Η εγγραφή πάντως στο PayPal θα καταστήσει την εμπειρία αγοράς σας πολύ ευκολότερη και με περισσότερες επιλογές αγορών μιας και πολλοί πωλητές χρησιμοποιούν μόνο PayPal. Αν σκοπεύεται να χρησιμοποιήσετε το PayPal ως τρόπο πληρωμής ανοίξετε PayPal λογαριασμό πριν την αγορά σας.
  • Επίσης ελέγξετε εάν στέλνουν στην Ελλάδα και το κόστος αποστολής. Στην καρτέλα περιγραφής του προϊόντος στο επάνω μέρος στην πληροφορία Ships to: Θα πρέπει να αναφέρει Europe ή Woldwide. Το κόστος αποστολής εξαρτάται από τον τρόπο αποστολής και τον κάθε πωλητή. Μερικοί χρεώνουν υπερβολικά πολλά στην αποστολή για αυτό σιγουρευτείτε πρώτα για το κόστος μεταφορικών. Μπορεί να χρειαστεί να επικοινωνήσετε με τον πωλητή (Contact seller) και να ζητήσετε να σας το διευκρινίσει εάν δεν αναγράφετε η πληροφορία αυτή στην καρτέλλα.
  • Προτιμήστε απλό ταχυδρομείο και συστημένο (registered mail). courier έχουν την «τάση» να περνάνε από τελωνείο. Μικρά δέματα και χαμηλής αξίας κάτω των 50 ευρώ με απλό ταχυδρομείο δεν έχουν συνήθως πρόβλημα εκτελωνισμού.